poniedziałek, 28 października 2013

# 65. Owoce pod chmurką

Tęsknie za przeszłością. Za pewnymi ludźmi, miejscami. Żałośnie staram się za wszelką cenę chwytać czas, który nie wróci chodząc w miejsca, które kiedyś były drugim domem. Słuchając muzyki, która kiedyś brzmiała codziennie z głupią nadzieją, że to coś da. Nie daje nic.

Śniadanie jedno z lepszych. Jutro powtórka, w nieco odmiennej wersji. 
A zapiekana chałwa ląduje na podium rzeczy pysznych. Genialny aromat, musicie spróbować! :)
No i malinki. Świeże, z własnej działki- istny luksus!


Owoce (jagody, maliny i jabłko) zapiekane pod jaglanym sufletem sernikowym z gorzką czekoladą, orzechami i chałwą


35g zmielonej kaszy jaglanej
żółtko+ białko
kilka łyżek twarożku kremowego
słodzidło
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka mleka w proszku (dla chętnych)

wszystkie składniki prócz białka dokładnie mieszamy. zostawiamy na noc w lodówce (żeby kasza napęczniała). rano ubijamy białko i mieszamy z ,,nocną masą".
do kokilek wrzucamy ulubione owoce, zalewamy masą, układamy dodatki i wstawiamy do nagrzanego do 200*C piekarnika. Zapiekamy ok 30min

  



MasterChef obejrzany. Jedyna rzecz w tv którą oglądam. Kurcze, kiedyś się tam zgłoszę, zobaczycie :)

13 komentarzy:

  1. taka jaglana serowa pierzynka pokusiła mnie od razu jak na nią spojrzałam! podoba mi się taka wariacja z trzema różnymi smakami :) chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta jaglana pierzynka mnie zachwyca! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. aaaaa, genialny przepis, zapisuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też oglądam MasterChefa, chociaż niektóre sceny to niepotrzebnie udawana dramaturgia... ale rozumiem to, to są reguły telewizyjnego show.

    Maliny w październiku to taki troszkę mini luksus!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja lubię jeszcze 'ugotowani'

    OdpowiedzUsuń
  6. Obłędne i to jeszcze razy 3, następnym razem zrób jeszcze jedną dla mnie <3

    OdpowiedzUsuń
  7. 3 pyszności , no wiesz ? Podzieliłabyś się :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ta jagodowa chałwa szczególnie przypadła mi do gustu *O*

    OdpowiedzUsuń