sobota, 7 marca 2015

okiełznać bakłażana

"Bakłażan jest bipolarny. Warzywko psychol. Albo za suchy, albo za mokry. Cholerna gąbka, całą butelkę oliwy w siebie wsączy i nie da tego po sobie poznać. A jak się rozklei, zwłaszcza w tej mazi pomidorowo - serowej, w której go u nas podają, to już lepiej zaserwować sobie kąpiel błotną"
Marek Bieńczyk, Tajemnica Bakłażana, Magazyn Kuchnia 8-2013

tyle słowem wstępu o tym warzywie. nie wiem, ile podejść (nieudanych- to należało samodzielnie dopowiedzieć) do niego za mną. i tak pomyślałam, że daję mu ostatnią szansę- albo teraz, albo nigdy. no i nieskromnie powiem- udało się. to fajna propozycja na ,,kolację dla dwojga";). dla fit-dwojga, bo danie zdecydowanie zalicza się do ,,czystych". a ja mam na koncie kolejne warzywo do kolekcji w akcji ,,stop brokułom i marchewkom" o której pisałam tutaj

Bakłażan faszerowany mięsem i pomidorami, zapiekany pod gorgonzolą
2 porcje

1 średniej wielkości bakłażan
pojedyncza pierś z kurczaka
2 spore pomidory (lub 200g tych z puszki)
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
50-70g gorgonzoli
jajo
sok z cytryny

łyżeczka estragonu
łyżeczka oregano
łyżeczka słodkiej papryki
pół łyżeczki chilli
2 łyżki masła klarowanego/oliwy/oleju
sól i pieprz
ulubiony starty żółty ser

kurczaka pokroić w bardzo drobną kosteczkę (jak na tatara- można więc użyć nawet mielonego). zamarynować w przyprawach i czosnku, wymieszać i odstawić.
bakłażana umyć, osuszyć, przekroić na pół i łyżką wydrążyć środek (miąższ zachować!). ponacinać w kratkę (jak na zdjęciu), oprószyć solą, polać sokiem z cytryny i dać odpocząć, na czas dalszych prac w kuchni.
miąższ z bakłażana i cebulę bardzo drobno posiekać. pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
na patelni rozgrzać łyżkę oleju i wrzucić na nią cebulę. po ok. 2 minutach (gdy się zeszkli) dodać kurczaka, a po kolejnych 3 minutach- bakłażanowy miąższ. na koniec dodać pomidory, doprawić dodatkowo oregano i estragonem, solą, pieprzem i dusić pod przykryciem 5 minut. po tym czasie wyłączyć gaz, dodać 30g gorgonzoli i jajko. dokładnie wymieszać.
wydrążonego bakłażana opłukać i skropić od wewnątrz oliwą. wyłożyć farsz i zapiekać 30min w 190'C. po tym czasie wyjąć, pokruszyć na wierzch resztę gorgonzoli, posypać żółtym serem i zapiec 10min na górnej grzałce, by ser się zrumienił.
podawać na ciepło, smacznego!


17 komentarzy:

  1. No bakłażan wyszedł ideolo + propozycja jakby stworzona dla mnie, bo kocham połączenie ser+kurczak+pomidory, najlepsze z możliwych połączeń :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej! Też mam wiele prób z bakłażanem za mną i niezbyt miło się wspominamy. Zapisuję ten przepis i przy najbliższej okazji wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja jeszcze z nim wojny nie wygrałam, ale jak zobaczę w sklepię to kupię i zapiekę z gorgonzolą, możesz być pewna ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. a ja nie mogę się jakoś przekonać do bakłażana ;/

    OdpowiedzUsuń
  5. Hahaha ten cytat <3
    Uwielbiam bakłażany!

    OdpowiedzUsuń
  6. mmmmmm <33 Porywam Ci te Danie :*

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł, może i ja w ten sposób przekonam się do bakłażana :D

    OdpowiedzUsuń
  8. DLa dwojga? Zapraszasz mnie tak? Może się przekonam, bo to jedno z niewielu warzyw, których nie lubię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A nie, kurde, to z mięsem. Odpada. Nie ma już dla naszego związku szans. w sensie mojego z bakłażanem.

      Usuń
  9. bakłażanu jeszcze nie faszerowałam, za to cukinię uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. bakłażana nie jadłam, także nie wiem czy lubię czy nie, ale nawet gdybym nie lubiła, to jego wypełnienie zjadłabym z trzęsącymi się uszami! :D kompozycja dla mnie idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Możesz się teraz nazwać zaklinaczką bakłażanów, skoro w końcu ci się udało i to jeszcze w taki sposób ♥

    OdpowiedzUsuń
  12. Nareszcie ciekawy przepis na bakłażana! :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Pieczone i bakłażany, a nawet paprykę mogłabym jeść codziennie. I fajnie, bo można zawsze w nich coś zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  14. jezu kocham bakło <3 wyrzucę tylko mięsko i robię!
    zapraszam: http://iluminatium-mundi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  15. Hahaha, cytat <3 Dla tego ja się wolę za niego nie zabierać :P

    OdpowiedzUsuń